Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Engedelmességre nevelés/1

2008.02.22. 08:30 - Marketinges

Címkék: büntetés jutalom kölyök kutya társítás

Alapvető tudnivalók


Talán kezdjük ezzel: Én -Morzsi- egy jól nevelt, engedelmes Labrador vagyok. Ennek az elsajátítása egyáltalán nem esett nehezemre. A kutyák kifejezetten igénylik a rendet és az irányítást. Alapvetően falkaállatok vagyunk, ezért szükségünk van arra, hogy valaki vezér legyen a csoportjukban. Ez a Labrador számára biztonságot és nyugalmat jelent.
A tanácsaim:
A gazdinak és a család többi tagjának el kell érnie, hogy a kutyus elfogadjon  és feljebb valónak tekintsen. A Labrador így harmóniába kerül a családjával is és a lelkével is.
Egy jól viselkedő Labradorral sokkal könnyebb az élet. Könnyebben lehet vele együtt élni, sétálni, kirándulni, vagy akár étterembe menni. Igen, akár étterembe is. Egy jól nevelt Labrador nem kunyerál, nem kódorog, nyugodtan fekszik a gazdája lábainál. Ne felejtsük el: az engedelmesség jutalom a Labrador számára is, mert így érhető el, hogy sok időt töltsön vele a gazdija!
A nevelést már kölyökkorban kezdjük el. Azt javaslom, hogy három dolgot tartsunk szem előtt:
  • Érjük el, hogy a kutyus figyeljen ránk, bízzon bennünk és elfogadjon! Sokat jutalmazzuk, néha büntessük.
  • Legyünk nagyon következetesek!
  • Döntsük el, hogy mit szeretnénk elérni! Cél lehet például, hogy ne jöjjön be a házba,  vagy hogy keveset ugasson, vagy hogy engedelmes legyen a család valamennyi tagjához stb.
Legyünk tisztában azzal, hogy a Labrador alapvetően nem rosszcsont! Ha valami olyat tesz, ami nem kívánatos, ez az ősi ösztönéből adódik. Ezért nem szabad rá haragudni, hanem okosan le kell róla szoktatni. A kutyák általában nem rosszindulatúak, de a Labrador különösen jószándékú. Ha szokásává válik valami kártékonykodás, az jelzés arra, hogy valami nincs rendben. A Labrador apportírozó fajta, sok mozgásra és sok foglalkozásra van szüksége. Csak ezek hiányában kezd el rombolni.

 

A tanítás alapvető módszere a "társítás".

Ha következetesen összekötjük a kívánatos viselkedéseket jutalommal és az elkerülendő viselkedéseket büntetéssel, akkor a Labrador hamar megtanulja, hogy mikor mit kell tennie.

A következő alkalommal a jutalomról és a büntetésről vakkantgatok. Addig is:

 

Hajrá Morzsika, Hajrá Labrador!

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr68349430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betty 2008.05.11. 18:32:59

Helló,van egy 8 hetes labrador szukám,kertesházban lakom ugyan de szeretném ha mégis egy bizonyos helyre piszkitana.Hogyan tanitsam meg rá?


Köszönettel: Betty

Arak 2008.07.19. 13:55:17

Szia!!Nekem van egy 8 hónapos kan labrador kutyam és az a baj hogy ha kimegyünk sétállni vele mindig rá akar ugrani a közlekedő autóra. És mivel elég erős kutya nehéz visszatartani őt.
Nem tudom mi a baja az autókkal de surgosen le kéne tanitanunk erről . Miért akarhat raugrani az autokra??Hogyan szoktassuk le erről őt!!

Segitségedet köszönjük!!

pütye 2008.10.26. 09:42:03

Hali Ez a bizonyos egyhelyre piszkítás engem is nagyon érdekelne. Egy 8 hónapos szukánk van kertesházban de a gyerekek miatt állandó gond a kutyapiszok.
Köszi
Pütye

SiÁgi 2009.05.06. 20:11:45

Szia!
hamár a nevelésnél járunk, mennyire jellemző a labradorra, hogy bokára megy és nem ereszt addig, amíg mást nem dobunk elé....kedvenc játéka..vagy az orrára nem pöckölünk. Az is baj, hogy a nadrágjaink, a pólóink nincsenek biztonságban, mert hihetetlenül magasra ugrik....na nem mintha olyan magas lennék. Suliba sem tudok szoknyában menni, mert a harisnya az első találkozáskor Mizuval, kiszakad...persze még csak három hónapos, de ha jól tudom az agresszivitás nem éppen erre a kutyafajtára jellemző. Hiába jutalmazod ha jót csinál, hiába bünteted, ha rosszat, nem számít. Olyan makacs...és ha beszélni tudna, akkor neki is a "nem" lenne az első szava...
Valaki segííítsen léécci...
Ági, és az aggódó család

pipő 2009.05.28. 14:16:42

Sziasztok !

Hasonló problémával küszködöm mint az előttem szóló. Nekünk is 3 hónapos a labradorunk és állandóan harap . Hiába a jutalmazás - büntetés semmire nem haladok vele, falra hányt borsó. Ami a legbosszantóbb, hogy az 5 éves kislányom lábszárába bokájába is folyton beleharap. S ráadásul azért vettem ezt a fajtát, mert azt mondták gyerek mellé ideális...
Kérlek segítsetek !
El fog ez a rossz szokás múlni ? Csak életkori sajátosság lenne vagy valami genetikai hiba ?

Köszönök előre is minden tanácsot és segítséget !
Anna

*escambron* www.allatfestmenyek.hu 2009.06.29. 13:26:58

Hali mindenkinek!

Sajnos nem látok válaszokta a felvetett problémákra, de azért kérdezek én is, hátha egyszer valaki válaszol is.

Hozzám került egy 3,5 éves ivartalanított goldi kislány. Tündéri, aranyos, de neveletlen. Pontosabban alap vezényszavakat érti, de leginkább ha kaját sejt a kezemben. Csak nekem fogad szót a családból, ha nem akar, akkor nem hall. A séta és a kaja érdekli, semmi más. Félős, ezért néha megugatja séta közben a kerítésnél őrjöngő kutyákat, de inkább elrohanna félelmében. Este ugatja a mozgó árnyékot, amúgy semmit.
Ki lehet ezt nevelni belőle, vagy el kell fogadni őt így? Van speciális goldi nevelésről könyv, film, stb, ha igen akkor hol, címe, honlap, stb.
Köszönöm a válaszokat! Ági

Apolka 2009.09.21. 17:54:59

Sziasztok

Nagyon kérném a segítségeteket, Labi ügyben, az enyém már szinte másfél éves és még mindig nem szoba tiszta.

Túl vagyunk büntin, jútalman minden lehetséges módszeren de csak bepiszkol. Panelesek vagyunk, muszály vm. megoldás .SEGÍTSÉG!!!!!!!!!!!!!!
Amúgy egy gyönyörű, okos és engedelmes kölök. Nagyon köszönöm.

Hisztike 2010.08.04. 08:35:11

Sziasztok! Nálunk a büntetés úgy vált be, hogy legalább 20 percig tudomást sem veszünk a kutyáról, ha valami rosszat csinál. Semmi popsira ütés, orrpöckölés, odamegyek hozzá a "tett színhelyén" (pl múltkor kaját lopott tőlünk), rámutatok a "bűnjelre", erélyesen rászólok (nem szabad!), megkérdezem, "mit csináltál? mi az?, aztuán párommal direkt egymással beszélgetünk, tévézünk, és róla nem veszünk tudomást. Nem nézünk rá, nem szólunk hozzá, ha odajön hozzánk, látványosan arrébb megyünk. Fontos számára a kontaktus, még rágcsálni is úgy szokott, hogy a mancsa, orra hozzáérjen a lábunkhoz. Kihúztam alóla a lábamat és arrébb vonultam. Ha követett, megint elmentem onnan. Rosszul esett neki, érezte, hogy valami rossz történik. Húsz perc után (szomorúan feküdt a helyén és nézett minket nagy bánatosan) magunkhoz hívtuk, még egyszer megmutattuk, miért közösítettük ki (ez egy darab kalács volt:)), azután megdögönyöztük. :) Nagyon hatásos ez a módszer, mert a gazdikkal való érintkezés számára elemi szükséglet. Ha a falka kiveti magából, meg tud ijedni. De 10- 20 percnél tovább nem szabad büntetni ezzel a módszerrel, mert megsínyli a kis lelke. A labradorok ragaszkodó és társaságot igénylő ebek.
Hazatéréskor, ha ugrál ránk, ugyanezt csináljuk. Nem üdvözöljük, nem foglalkozunk vele addig, amíg meg nem nyugszik. Ha feladja az ugrálást, lefekszik vagy elvonul, pár perc eltelte után magunkhoz hívjuk és üdvözöljük, megszeretgetjük. Így lassan megérti, hogy akkor van simogatás, üdvözlés, ha higgadtan köszönt minket. A szobatisztaságot úgy értük el, hogy eleinte 3 óránként sétáltattuk. Néha volt egy kis pisi, ha észrevettem, hogy pár csepp már kijött, rászóltam "nem szabad", azonnal öltöztem és vittem. Visszatartotta és lent pisilt. Pár hét sem kellett, már ki tudtam tolni a séta idejét. Mivel én napközben itthon vagyok vele, csak este dolgozom, könnyen beszélek persze. Ha esetleg néha bepisilt, az csak azért volt, mert sokat ivott a hőségben. Nem szidtam le, nem büntettem meg, láttam rajta, hogy tudta, ezt nem szabad, mivel 5 hónapos, úgy gondolom, ennyi néha belefér. Ilyen csak kétszer fordult elő, mióta teljesen szobatiszta. Eleinte féltem nagyon, hogy nem szokja meg a panel- szobatisztaságot, de kellemesen csalódtam. Ő hónapokig kertes házban nevelkedett, de bámulatosan gyorsan és könnyen alkalmazkodott! Meg kellett tanulnia, hogy többször pisiljen egy séta ideje alatt. Mindig addig megyek vele, amíg 3szor nem pisil. Ezt is megtanulta, becsületesen guggolgat. :) De ez is időbe telt, eleinte csak "összecsapta" a pisilést és megint hamar le kellett vinni. Most már minden rendben van, megszoktuk a panel életmódot. Türelmes voltam vele és meg kellett értetnem vele, hogy bízom benne és szívesen megyek sétálni, amikor jelez. Ezért cserébe ő is arra koncentrál, amiért lemegyünk és elvégzi a dolgát. De minimum fél órát szoktam sétáltatni, hogy legyen ideje minden szükségét elvégezni. Naponta 4- szer visszük le, van, amikor ötször is, de szerintem kis idő múlva a három alkalommal is meg tudna barátkozni. Viszont erre nincs szükségünk, mert én tudok vele sétálni napközben. Akinek nincs ideje, annak is azt javaslom, hogy valahogy oldja meg eleinte, fokozatosan lehet csak csökkenteni a séták számát.
Ha új környezetbe kerül, bármilyen szobatiszta is, előfordulhat, hogy "baleset" történik. A szobatisztaság időigényes, és ha nem tudja valaki rendszeresen levinni, még hosszabb időt fog igénybe venni. Sokszor sétáltasd, akárhány éves a kutyus, idővel menni fog és kialakul benne a szobatisztaság. Biztos vagyok benne, hogy csak időt kell adni neki. Eleinte 3 óránként, két héten belül már 4 óránként vittem le, később 5 óránként is akár, de időm van bőven, úgyhogy napi 4 séta megvan. Ha meleg van és sokat iszik, akár ötször is leviszem, esetleg még alvás előtt egyszer. Nagyon aggódtam eleinte, de a labik nagyon gyorsan alkalmazkodnak és tanulnak, ne félj tőle, hogy nem lesz szobatiszta. Sajnos ezt az időszakot át kell vészelni, kiskutyánál, nagykutyánál egyaránt.
Nem hiszem, hogy reménytelen, ne add fel!
:)

Hisztike 2010.08.04. 08:43:14

Elnézést, hogy ennyit írok, de van még egy hasznos tanácsom: a Népligeti Kutyaiskola honlapján számos nevelési tanácsot találtok. Egyszerű módszereket javasolnak, az embernek néha eszébe sem jut, milyen könnyen rá lehet szoktatni dolgokra a kutyusokat, hiszen mi mindig "ember módszerekkel" próbálkoztunk. Nézzétek meg ezeket a kutyasulikat a neten, nagyon sok segítséget kaptok.


süti beállítások módosítása