Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Engedelmességre nevelés/2

2008.02.29. 09:03 - Marketinges

Címkék: büntetés jutalom társítás

Jutalmazás és büntetés

 

Mint az előző fejezetben vakkantgattam, a társítás a legjobb módszer egy Labrador tanítására. A jutalmazás és a büntetés helyes alkalmazásával, könnyen rászoktathatjuk kutyánkat a megfelelő viselkedésre.
Labrador Morzsika fekszikA jutalmazás,  egy fajta pozitív megerősítés a Labrador tudatában, hogy amit megtesz, az hasznos számára, ezért újra elő fogja ezt idézni. A Gazdinak ki kell tapasztalnia, hogy mi a leghatékonyabb jutalom a kutyájának. Labrador esetén a legjobb jutalom a jutalomfalat, ez biztos. De  azért ne adjunk mindig jutalomfalatot, a simogatás, a játék, a labda is jól jön. Változatosnak kell lennie a jutalmazásnak, nem szabad hogy a kutya nagyon hozzászokjon. Azt javaslom, hogy a falat legyen a csúcs, de a dicséret, a simogatás legyen a gyakoribb. Jutalommal nagyon jól lehet kiképezni egy Labradort, nagyon hatékony és élvezetes.
A büntetés a helytelen viselkedés formákról való leszokást szolgálja, de könnyebb a dolgunk, ha inkább a megelőzésre törekszünk. A Labrador is könnyebben veszi az "akadályt" ha nem engedjük, hogy megszokjon egy rossz magatartás formát.
Semmiképpen se legyen a büntetés durva, vagy agresszív. Egész egyszerűen azért, mert csak rosszat teszünk vele. Általában elég ha éreztetjük a kutyussal, hogy hibázott. Nézzünk a szemébe -ez a dominancia jele- és értessük meg, hogy baj van. Az én Gazdim azt szokta kérdezni, hogy "Mit csináltál?", és ebből tudom a választ is: valami rosszat!
Nagyon fontos azonban, hogy mind a jutalom, mind a büntetés, időben és sorrendjében közvetlenül kapcsolható legyen a kutya cselekedetéhez. Ha néhány másodpercnél több időt várunk, akkor a kutya nem fogja tudni, hogy miért kapott jutalmat vagy büntetést. Jutalomnál könnyebb a helyzet, de büntetésnél lehet félreértés. Tilikus hiba, hogy hazaér a Gazdi, és látja, hogy a kutyusa valamit szétrágott. Ekkor magához hívja és megveri. Mit tapasztal a kutyus? Hazajött a Gazdim, engedelmesen odamentem hozzá, erre kikaptam. Legközelebb majd nem fogok neki örülni, meg oda sem megyek hozzá. 
Ilyenkor csak azt szabad tennünk, hogy odahívjuk a kutyusunkat a tett helyszínére, határozottan rámutatunk a károkozásra, és éreztetjük, hogy rosszat tett. Nem állítom, hogy legközelebb biztos nem fogja megtenni, de csak így tudjuk rávezetni, hogy valamit másként kell csinálnia.

 

Hajrá Morzsika Hajrá Labrador

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr46359064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása