Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Engedelmességre nevelés/5

2008.03.28. 12:51 - Marketinges

Néhány hasznos tanács



Mint az előző bejegyzésben jeleztem, néhány gyakorlati tanácsot fűzök az eddigi engedelmességi fejezetekhez.

  1. A vezényszavakat lehetőleg csak egyszer mondjuk ki. Ne szokja meg a kutya, hogy elegendő a harmadik, negyedik vezényszóra engedelmeskednie.
  2. Döntsük el, hogy pontosan melyik vezényszóra tanítjuk meg a kutyánkat. Ül, leül, leülsz, stb. Egy idő után már mindegyikre hallgatni fog, mert a hanglejtést, a szituációt értelmezi a kutya, de eleinte helyesebb ugyanazt mondani.
  3. A jutalom falatot folyamatosan ritkítsuk. A dicséret, a visszajelzés ne maradjon el (ez lehet egy pillantás is), de falatot - egyszerű feladatoknál -egyre ritkábban adjunk.
  4. Ne felejtsük el: a módszer lényege a társítás. Mindig legyünk következetesek!
  5. Mindig a gazdi győzzön! Ha például "ül" pozícióból elindul a kutyus, akkor mindig ugyanoda ültessük vissza. Ha a jutalom után "elszabadul" a kutya, akkor szedjük ráncba. Tanítás, kiképzés alatt csak utasításra tehet bármit is.
  6. Nem kell verni a kutyát! A legnagyobb büntetés az anyai megrázás legyen. Fogjuk meg a tarkóján a bőrt - ahogy az anyja tette amikor kicsi volt - picit emeljük fel, hogy elveszítse a stabil helyzetét, nézzünk a szemébe és rázzuk meg. Nem kell durván!
  7. Éreztessük, hogy ki a domináns! Nézzünk a kutya szemébe.

 

Hajrá morzsika, hajrá Labrador!

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr87400509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hugi23 2009.05.29. 11:00:47

Sziasztok! A Sperkutmon szokott lenni a Póráz két végén című műsor (10:05-11 óráig, ismétlés 19:20-tól) tudom ajánlani, mert tényleg nagyon hatásos módszerek vannak benne!


süti beállítások módosítása