Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Morzsika várja a hozzászólásokat

2008.04.16. 09:52 - Marketinges

Morzsika bíztatja az olvasóit – akik egyre többen vannak – hogy szóljanak hozzá a bejegyzéseihez. Kérdezzenek, írják le a véleményüket, tapasztalatukat. Ez a blog azért jött létre, hogy segítsék egymást a Labrador tulajdonosok, osszák meg egymással a tapasztalataikat, élményeiket.
Egy kedves olvasom írt nekem, amire most válaszolok:

 Dorisso-ra vonatkozik a kérdés, aki egy 20 hónapos szuka. (picit fiatalabb Morzsinál. Na nem baj.) Dorisso természetesen egy tündér, csak kicsit fegyelmezetlen, pontosabban szétszórtnak mondható. 9 hónapos kora óta jár iskolába, szépen halad is, de nem tud ellenállni más kutyusok társaságának. Mit lehet tenni? A gazdija szögesnyakörvvel (én inkább fojtóláncra tippelnék) tanítja a láb melletti sétára.

Dorisso azért még elég fiatal. Lassan csillapodni fog a szertelensége, ez biztos. Egy-két évig még fogékony lesz az új dolgok elsajátítására is. Ha jól érzékelem, akkor Dorisso nem a nyugodtabb vérmérsékletű kutyusok közé sorolható. Ez adottság, el kell fogadni. Bár nagyon nehéz látatlanba véleményt mondani, én ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy Dorisso is megtanítható arra, hogy stabilan lehessen behívni, ne rohanjon oda másik kutyához, ne húzza a pórázt. Biztos vagyok abban is, hogy a kutyaiskolában jó kiképzést kap. Nem probléma, hogy csak 9 hónaposan kezdett iskolába járni, ha nem akarjátok vakvezetőnek, vagy drog felderítőnek kiképezni.

Néhány tanács:

  • Ha már egyszer elszaladt a többi kutya közé, akkor kár utána kiabálni. Ezzel csak az rögzül Dorissoban, hogy én játszom a Gazdim meg kiabál, ez így rendben. Akkor kell elkapni, ha indulna. Ekkor kemény kézzel le kell ültetni, el kell vonni a figyelmét, szemébe nézni, jutalmat adni, amit a helyzet kíván. A lényeg, hogy ne a kutya akarata érvényesüljön.
  • Szerencsés ha van hely és idő, ahol kihancúrozhatja magát a többi kutyával. Ez jót tesz az ösztöneinek is, és növeli a szociabilitását is. Ha úgy látjuk, hogy már eleget pajtáskodtak, akkor megpróbáljuk meg, hogy elbújunk. Ha ez feltűnik a Labradorunknak, akkor nyert ügyünk van, mert ezek szerint játék közben sem feledkezett meg rólunk. Nagy dicséret ezért.
  • Bár ismétlem magam: következetesség és következetesség. Ne adjunk ki olyan utasítást amit (még) nem tud megcsinálni. A behívás közömbösséggel – sorfal között- nehéz feladat. Csak ha már ingerszegény környezetben bombabiztosan megy a behívás, akkor próbáljuk.
  • Ha még nem stabil a behívás: ingerszegény környezetben ültessük le a kutyust. (ha szükséges, akkor valaki, lehetőleg nem családtag) fogja meg. Távolodjunk el. Néha nézzünk hátra, hogy figyel-e ránk. Ha kell akkor tartsunk magasra egy jutalomfalatot, játékot, valamit, ami fontos a számára. Ha nem figyel ránk, akkor ne menjünk messzebb. Ha elmozdul, akkor menjünk vissza és ültessük le ugyanoda. Olyan szitut kell teremteni, hogy oda akarjon jönni a kutyánk! Hívjuk be! Siker esetén, nagy dicséret, játék, jutalom, szeretés. Örömmel fogja végezni, és mindig meg akarja majd csinálni.

Hajrá Morzsika, Hajrá Labrador

 

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr100427836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika 2008.06.05. 17:14:58

Nekem olyan problémám van, hogy a2 éves labrador kutyusom minden idegennek, vagy nem megszokott személynek a lábára mászik, nem engedi el.Ez nekem is, és a vendégnek is igen kellemetlen. Egyébként 1 évig iskolába járt, és egy rendkívül okos kutya. Erre még senki nem tudott választ adni, hogy hogy lehetne erről leszoktatni.

Dini 2008.06.20. 14:40:01

Hello. Nekem van egy lassan 7 éves labradorom, Buddy, már nagoyn okos meg kezd egyre lustulni de még mindig nagyon szeret úszni meg futni meg játszani. Viszont márciusban kaptam egy most már 7 hónapos labi kölyköt aki nagoyn virgonc. Szerinted hogy lehetne jobban egymáshoz szoktatni őket? Mert Buddy általában nem foglalkozik vele egyáltalán és amikor végre játszanak akkor a kiskutyus meg nagyon megharapdálja. És abban is szeretném a tanácsodad kérni hogy hogyan lehetne hatékonyan oktatni, mert hogy állandóan együtt vannak és mindenre figyelnek csak ránk nem. köszi


süti beállítások módosítása