Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Rágcsálás/1

2008.06.05. 09:40 - Marketinges

Mindent megrág a kutyám!

Diana egy 11 hetes Labrador gazdija. A labi állandóan rágja a pórázát. Mit lehet tenni?

A kutya génjeiben van, hogy rág, marcangol, hiszen az ősei így jutottak táplálékhoz. Amíg nem az ember etette a kutyát, addig magának kellett gondoskodni táplálékról és ez a legritkább esetben volt felporciózott formában. A túlélésnek tehát alapvető feltétele volt, hogy a fogaival darabokra tudjon marcangolni egy nagyobb testű áldozatot is. Ez az ösztön természetesen nem múlt el nyomtalanul, így számoljunk azzal, hogy a kutyánknak szüksége van a rágcsálásra. adjunk neki ezért mindig alkalmas rágni valót, akár többet is, hogy ne unja meg.

A 11 hetes Labrador valószínűleg azért különösen hajlamos a rágásra, mert elindulhatott a fogcsere. Ez nagyjából 3 és 6 hónap között zajlik le, és a kutyus ínye ilyenkor sajog és jól esik neki rágcsálni valamit. Ne csodálkozzunk tehát.
Ha le akarjuk szoktatni a póráz rágásról, akkor mindig gondoskodjunk alternatív rágni valóról.
Nem lesz könnyű, mert a pórázon már ott van minden vonzó nyom, szagminta, ami egyre csak csábítja a kutyusunkat.
A 11 hónapos kutyus még nagyon pici, hogy szigorúak legyünk vele, így nem javaslok semmilyen drasztikus módszert. Azt javaslom, hogy inkább ügyesen - és türelmesen - cseréljünk vele rágni valót.
Távlatilag pedig a nem szabad" és a pfuj "intézményét" kell megtanítani, és így rá tudunk szólni, ha olyat tesz amit nem akarunk.

Hajrá Morzsika Hajrá Labrador

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr17504667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évy 2008.07.16. 23:11:57

Sziasztok, szia Morzsi!:)
Nagyon tetszik ahogy vakkantgatsz, és sok jó tancsot kaptam Tőled, de lenne egy két kérdésem is..
Van egy németjuhász keverék ivartalanított kislány kutyám, Pájky, akit imádunk, de szinte egyik napról a másikra agresszív lett a többi kutyussal, amit sajna szidással és fenékrecsapással "díjjaztam", de van egy másik probléma is ami az, hogy Ő kerti kutya, de imád lakásban lenni és amikor csak tehetjük, beengedjük, de állandóan útban van és volt, hogy megbotlottunk benne és azt tapasztaljuk, hogy elege lett a lábunkból, ugyanis, a Páromra (én vagyok a falkavezér) mikor a pociját cirógatta a lábával rámordult (DE nem fenyegeteően, nem hosszan, nem kapott felé és nem vicsorítva) másodszorra kapott párat a nóziára és megszidtuk, azóta nem csinálja, csak felpattan, de jutifalatot kap ha "csak" felugrik morgás nélkül, ami jól megy, mert azóta egyszersem csinálta és sosem agresszív egyébként (naponta fogmosás, hetente kefélés, és hasonló kellemetlen dolgok) sosem kapna oda, vagy morogna, még félelmében sem.. Szóval bocsáss meg Morzsika, hogy ilyen hosszúra nyúlt levelem, de nyugtass meg, hogy ez a két mordulásféleség egy "kutyakáromkodás" volt és nem agresszivitás? Jah még annyit, hogy szeretnék egy olyan lánykutyust, mint TE és szerinted jól kijönne egy társad Pájkyval? Nem lenne balhé, nap, mint nap?
Szép álmokat és ha tudnál válaszolni, nagyon örülnék Neki, akár itt, akár az evy@lutri.hu-n

Köszönettel - Évy

Dani1990 2009.11.06. 20:35:40

Sziasztok!

Nekem van egy másfél éves labrador szuka kutyám.Segítségeteket szeretném kérni, hogy lehetne leszoktatni a rágásról.A mai napig mindent összerág szétszed./ a kocsi hátsó ablaktörlőjét szedi szét rendszeresen és a kocsikra ugrál és karcolja össze/.
Nagyon fontos és sürgős lenne a segítség.
Köszi mindenkinek.

Hisztike 2010.08.04. 07:03:02

Sziasztok! Szia Morzsi! :) Nekünk egy jelenleg 5 hónapos labrador kislányunk van. Szerencsések vagyunk, mert a NEM utasítást azonnal megtanulta, így ha bármi tabu dolgot kezdene rágcsálni, erélyesen rászólunk, és ímmel- ámmal ugyan, de abbahagyja (amíg nem látjuk) . :) Azt tudom tanácsolni, hogy mint Morzsi esetében, tudatosítani kell benne, mit jelent a NEM és a FÚJ. Természetes, hogy rág mindent, ami elérhető. Mi igyekszünk minden alkalommal valami újdonsággal meglepni, műcsont, cimke nélküli üdítős flakon (ha picit összenyomod és rátekered a kupakot, könnyen meg tudja fogni és vígan harapdálja). Sokszor egy- egy órára egyedül is hagyom, amikor vásárolni vagy ügyintézni megyek, és semmihez sem nyúl hozzá, úgy van a lakás, ahogy hagytam. Utazni nagyon szeret, mert mindig igyekeztünk az autózást kellemes élményhez kötni (vízparton szabadon engedtük, kiszálláskor jutalomfalatot kapott), így mindig örömmel ugrik be a kocsiba. Hosszabb utazást is nagyon jól bír, igaz, mindig gondoskodunk arról, hogy a játékai mellette legyenek, ezzel nagyon jól el tudja foglalni magát és nem pánikol, ha unatkozik. Egy- egy utazás alkalmával természetesen megállunk félúton egy kis pisilésre, szimatolásra, ettől nincs bezártság érzése.
A ruha és a cipő tabu, ezért még akkor sem adjuk neki, ha esetleg használhatatlanná válik és amúgy is kidobnánk. Ha ilyenkor odaadjuk neki, hadd játsszon vele, akkor olyan ruhákhoz, cipőkhöz is hozzá fog nyúlni, amihez nem lenne szabad.
A rágcsálásról nem fog leszokni, ez a lételeme minden kutyusnak, de az, hogy mit rág, kizárólag a gazdin múlik. Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Türelem, türelem, türelem. :) Bármit adj neki, ami a kezed ügyébe kerül és nem sajnálod. Bogika már kapott fakanalat, mosószeres flakonokon található adagolót (persze újat, nem mosószereset), táskaszíjat, leeresztett kosárlabdát. :) Minden héten kap egy új rágcsálnivalót, mert ha ráun a játékaira, akkor nekiáll új rágcsálnivalót keresni. Talán túlzásnak tűnik, és sokan azt gondolják, ez pénzkidobás, de nekem az a tapasztalatom, hogy inkább költsek havi 1- 2 ezer Ft- ot játékokra, mint hogy háromhavonta felújíttassam a lakást. :) A gazdinak is jól esik kényeztetni a kutyust és mindig megajándékozni. Nekünk ez a módszer vált be, olyannyira, hogy 5 hónapos kora ellenére bátran otthon merem hagyni egy- két órára, nyugodtan megyek haza, mert tudom, hogy leköti magát.
Remélem, sikerül úrrá lennetek a problémán.
:)


süti beállítások módosítása