Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Mindenkit meghágna a kutyám

2008.06.27. 19:22 - Marketinges

Egyik kedves olvasom arra panaszkodik, hogy az erős kan kutyája  mindenkire felugrál, és láthatólag meghágási kisérlet irányába iparkodik. A Gazdikkal ilyet nem tesz. Az állatorvos hormon injekciót javasol.

Az ilyen viselkedés - minden bizonnyal -  a dominancia sorrend tisztázására irányul. Magyarul: a gazdáját (gazdáit) elfogadja feljebb valónak, de ha valaki betolakszik az ő territóriumába, akkor tisztázni akarja, hogy ki az erősebb kutya. És mint tudjuk: az erősebb kutya b... alapít családot. Ezért ugrál fel a vendégek lábára, és végez kellemetlen mozdulatokat.

Szerintem ez a viselkedés nem hormonális ügy. Persze valószínűsítem, hogy ha levágnák a kutyus heréit, akkor lenne változás ezen a fronton is, de remélem nincsenek a Gazdinak ilyen terve.

Mit lehet tenni?

Az egyszerűbb megoldás, ha egész egyszerűen nem engedjük oda az idegenekhez. Ha engedelmes a kutya, akkor le kell ültetni, és "marad" vezényszóval rögzíteni. Lehet persze elzárni, fojtó lánc, stb, de remélem nem ilyen rossz a helyzet.

A részletesebb megoldás, ha megpróbáljuk bevésni a kutyus agyába, hogy mi a helyes ezen a területen. Meg kell vele értetni, hogy ez a viselkedés helytelen, nem ő szabja meg a sorrendet, alkalmazkodnia kell a környezetéhez. Ehhez sok türelem, játék, jutalom és büntetés szükségeltetik.

Abban az esetben - az eddig tárgyalt kutyus hála Istennek nem ilyen - ha a gazdával szemben is hágni próbálja a kutyus, akkor nehezebb a helyzet, mert ekkor valószínűleg túlságosan engedékeny a gazdi. Ekkor talán az az irány működhet, hogy mindenért - de mindenért, még a simogatásért is - meg kell dolgoztatni a kutyát. Ezen keresztül lehet megértetni vele, hogy ő a Gazdijától függ, tehát a dominancia sorrend a Gazdival kezdődik.

Hajrá Morzsika Hajrá Labrador

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr67542515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brutus01 2011.06.25. 08:38:46

Sziasztok!
Nálunk az történt,hogy a kutyusunk(5 hónapos) a macskát próbálta így.
Éreztem én ,hogy ez valami dominancia dolog lesz,de nem voltam biztos. A macska volt itt előbb,és nagyon féltékenyek egymásra.


süti beállítások módosítása