Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Gyere vagy hozzám?

2009.11.05. 15:46 - Marketinges

Címkék: labrador gyere hozzám

Bár korábban már írtam a kutya magunkhoz hívásának lehetőségeiről, de úgy látom, hogy érdemes újra átismételni ezt a nagyon fontos utasítást.

Nagyon határozottan válasszuk szét a "gyere" és a "hozzám" vezényszavak megtanítását és használatát! A kutya magunkhoz hívása szó szerint életet menthet, mert vannak szituációk, amikor nincs lehetőség arra, hogy percekig hajkurásszuk a kedvencünket.

Morzsika és Gazdija szoktak beszélgetni. Na jó, nem a politikáról, meg nem is a világ dolgairól, hanem csak a kettejüket érintő ügyekről. Morzsi bundájáról, meg a házáról, meg a napozásról, meg ilyen fontos dolgokról. De ez a dumcsi. Ha azonban a Gazdi utasít, akkor utasít. Akkor nem dumcsizik. Én - Morzsika - azt is pontosan tudom, hogy ha séta közben odakiabál, hogy "gyere", akkor azt várja el, hogy szaladjak utána. Nem kell odafutnom hozzá, elég ha feléje loholok, Ő meg vidáman mondja, hogy "jól van Morzsi, okos vagy" és sétál tovább.

De ha azt kiálltja, hogy "hozzám!" akkor mindíg egy helyben állva vár, engem néz, és látom rajta, hogy most azután mindent bele, oda kell futnom.

Soha ne keverjük a kettőt! A "gyere" azért van, hogy a közelünkbe hívjuk a kutyát, a "hozzám"-nak viszont szigorú koreográfiája kell legyen! A "hozzám"-ot álmából felkeltve is kell tudja a labradorunk. Gyakran gyakoroljuk, de mindíg ugyanúgy. Ne kövessünk el például olyan hibát, hogy a "hozzám" után azt mondjuk, hogy "gyere", vagy hogy nem várjuk be a kutyánkat.  Veszély helyzetben vesszük majd észre, hogy milyen hasznos a jól begyakorolt "hozzám".

Addig is:

Hajrá Morzsika, Hajrá Labrador!

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr311502695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SanDan 2009.11.30. 12:28:21

Szia Morzsi!

Segíts nekem légy szíves. Miért van az, hogy az én alapjáraton rendkívül okos kutyám néha alkalmi süketté válik? Leginkább akkor, ha meglát egy másik kutyacimbit, vagy meglát egy sürgősen megszimatolásra váró dolgot (pl.: távoli szemétkupac, legelésző lovak) séta közben. Hogyan tudnám ilyenkor megállítani?

"Dumcsizni" mi is szoktunk... :-)


süti beállítások módosítása