Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

A felugrálásról

2012.08.09. 15:04 - Marketinges

Címkék: engedelmesség

Bosszantó és kellemetlen ha a kutyánk felugrál ránk. Piszkos lesz a ruhánk, esetleg el is szakad. Egy olyan okos és tanulékony kutyától mint a labrador ez valóban tűrhetetlen. De leszoktatni erről a rossz szokásáról a kutyusunkat mégsem egyszerű. Mert ez bizony egy ösztönös reakció. És nincs benne semmi rossz szándék. Csak szeretet, játékosság és ösztön.

Megtanítani a kutyánkat ülni és leszoktatni a felugrálásról ég és föld. Az "ül" vezényszó egy egyszerű tanulási folyamat eredménye. A leszoktatás viszont pont annyira nehéz a kutyának mint az embernek megszabadulnia egy rossz szokásától. Rossz szokás, de valamiért ragaszkodunk hozzá.  (bár Mark Twain szerint nem nehéz leszokni a dohányzásról. Neki már vagy százszor sikerült)

A labrador azért ugrál fel, mert neki természetes -lenne- hogy elérje az arcunkat. Éppen ezt teszi a labrador társaival is, csak hozzánk ezért fel kell ugrania. Szóval nem akar ő rosszat, ha például négykézlábra ereszkedünk akkor valószínűleg nem is ugrana fel. 

De ennél azért van jobb javaslatom is!

Talán mondanom sem kell, hogy a leszoktatást a Gazdi önvizsgálatával kell kezdenünk. Volt-e olyan, hogy engedtük a felugrálást? Ha egyszer szabad, akkor mindig szabad.

Hogyan reagálunk ha felugrik a kutyánk? Ha ellökjük, akkor ő ezt játéknak is veheti. 

Mikor ugrál fel? Amikor haza érünk? Akkor a kitörő örömét fejezi ki.

Mit tegyünk?

  • Sose nézzük el ha felugrál! Legyen neki egyértelmű, hogy tilos.
  • Ne lökjük el, hanem forduljunk el, hogy lecsússzon a lába rólunk.
  • Ha hazaérkezéskor ugrál, akkor ne viszonozzuk az örömét. 
  • Ha már figyel ránk a kutyánk akkor fogjuk meg a nyakörvét és ültessük le.

Menni fog.

Hajrá Morzsika Hajrá Labrador 

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr54703710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bihari Andrea 2016.06.20. 21:43:43

Tanácsot szeretnék kérni tapasztaltabb gazdiktól.Pár napja került hozzánk Liza aki 8 hónapos gyönyörű Labrador lány.Imádjuk.De látszólag nem sokat foglalkoztak vele előző gazdái.Van e még esélyünk így 8 hónaposan emgedelmességre tanítani.Labdát visszahozza,néha reagál azül vezényszóra.Ugrál ,kapkodja a karunkat.Mit tegyek?Előre is köszönöm a segítséget


süti beállítások módosítása