Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Behívás és más

2008.04.02. 17:12 - Marketinges

Címkék: behívás

Válasz egy Labrador tulajdonosnak

Judit írt Morzsikának, mert az ő Labradorja néha engedetlenkedik

  • "elhurcolja a virágaimat" Lássuk be, ez nehéz eset. Feltételezem, hogy akkor teszi ezt, amikor nem látja senki. Ennek nyilván az az oka, hogy unatkozik, és aktuálisan jó játéknak tűnik a virágokat rágcsálni. Sajnos az ilyen kártevésekről nehéz leszoktatni a kutyust, mert nem tudjuk társítani a büntetést a cselekedettel. Semmiképpen sem szabad "kapásból" kikapnia a kutyusnak, mert akkor azt fogja tapasztalni, hogy ha hazajön a Gazdim, akkor kikapok. Ezt pedig nem akarhatjuk. A legjobb módszer az, ha sikerül meglesnünk a kis gonosztevőt, amikor elkezdi a huncutkodást, és akkor határozottan rászólni. De ha ez nem megy, akkor  annyit tehetünk, hogy megállunk a megrágott virágnál és rámutatunk. Ha erre a kutyánk elsunnyong, akkor érti, hogy bajt csinált. Ha vidáman odajön hozzánk, akkor semmiképpen se bántsuk, mert fogalma sincs, hogy rosszat tett. Ekkor csak mutassunk rá a virágra, nézzünk a kutya szemébe és mondjuk, hogy "nem szabad". De mint az elején írtam: ez nehéz eset.
  • "Nem jön oda ha hívom." Egy Labradort meglehetősen stabilan meg lehet tanítani arra, hogy odajöjjön hozzánk, ha hívjuk. Néhány dolgot azonban végig kell gondolnunk, mielőtt belekezdünk a kiképzésbe.
  1. Válasszuk külön a "gyere" és a "hozzám" vezényszavakat. A "gyere" legyen egy általános jelzés a kutyának, ha séta közben lemarad, vagy ha kertben azt szeretnénk, hogy ránk figyeljen, ha játszani hívjuk, stb. A "hozzám" vezényszó viszont legyen a szentség. Ha ezt biztosan tudja kutyánk, akkor sok kellemetlenségtől, veszélytől megóvhatjuk.
  2. Soha ne hívjuk be a kutyát, ha meg akarjuk büntetni. Ha feltétlen büntetni akarunk, akkor válasszuk szét a behívás sikerét a büntetéstől. Ha nem tudjuk szétválasztani, akkor nem fogja tudni a kutya, hogy miért büntetik, és akkor nemcsak felesleges, de káros is.
  3. A behívás gyakorlását ne akkor kezdjük, ha a Labrador számára kellemetlen dolgot akarunk tenni. (pl. bezárni valahova)
  4. Kezdetben ne akkor hívjuk be a kutyát, ha valami kellemes dolgot csinál éppen. Nem fog engedelmeskedni és ezzel ő győzött.
  5. Ha egyszer behívtuk, akkor ragaszkodjunk a végrehajtáshoz.
    Lehetőleg inger szegény környezetben kezdjük a tanítást, és jó ha valaki tud segíteni. Ültessük le a kutyust. Ha kell, akkor a segítő fogja meg. Tegyünk néhány lépést (ne sokat) és határozottan adjuk ki a vezényszót. (hozzám!) Ha nem akar jönni, akkor guggoljunk le, emeljünk fel egy jutalomfalatot, és vidáman hívjuk. Ha odajött, akkor kapjon jutalmat, dícséretet, oldást.
    Ha ez már megy, akkor növeljük a távolságot, de figyeljük, hogy mennyit bír a kutya. Ha elmozdul, akkor ültessük ugyanoda vissza.
    Néhány alkalom után érdemes azzzal összekötni, hogy rögtön üljön is le, ha odajött hozzánk. Így teljes a behívás.

Hajrá Morzsika hajrá Labrador!

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr21408319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.04.10. 12:13:29

Annyit tennék hozzá a behíváshoz, hogy ha jutalomfalattal történik a "hozzám" parancs kiadása, érdemes zárt lábbal állni, és a jutalomfalatot a lábunk elé tartani, így a kutya előtt a két lábunk bizonyos falként szolgál, tehát ha odajött, megtorpan, és nem fut tovább. Ha a jutalomfalatot a a testünk mellett tartjuk, ezzel esetleg arra szokatjuk, hogy odajön ugyan hozzánk, de ugyanazzal a lendülettel továbbszalad.

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2008.04.11. 08:32:29

Köszönjük a hasznos hozzászólást!

Morzsi

Franky 2008.09.19. 10:31:50

Szia!
Nekem van egy már fél éves labradorom és elég szófogadatlan! A behívásra olykor halgat olykor nem. Mennyi idő alatt tudom ezt neki megtanítani? Jelenleg elég sokat kell dolgoznunk a párommal így napközben be van zárva és csak este tudun kvele lenni, lehet, hogy e miatt ilyen?
És még annyit kérdeznék, hogy mekkora kert szükséges egy labradornak? 50nm elegendő vagy nagyobb kell neki?
És még amit mostanában vettem észre, hogy nagyon hullik a szőre. Szoktam kefélni és rengeteg kijön belőle, de nem foltos sehol! Ez normális? Cserélődik a bundája?
Köszönöm válaszaidat előre is!

Anikooooo 2010.12.11. 13:41:09

Szia!
Nekem egy másfél éves labrador-német juhász keverék kutyusom van. Amit eddig megtanult azt tudja szépen, de csak akkor ha kedve van hozzá. Odajönni is odaszokott, ha épp nem talál valami izgalmasabb elfoglaltságot (szomszéd macska figyelése, utcán sétáló kutya ugatása).
Sajnálatos módon szökdösni is szeret a szomszédba, de visszahívni nem tudom. Volt amikor egy órán keresztül kergettem a szomszédba, mert nem volt hajlandó odajönni. Ez még a kisebbik baj, de sajnos utcára is szeret kiszökni ha valaki nem figyel, és ott az autók között futkosni utána elég veszélyes, szerencsére az utca ahol lakunk, nem olyan forgalmas, de azért párszor már majdnem elütötték.
Hogy tudom rávenni, hogy ilyenkor is hallgasson rám, és odajöjjön?
Gondoltam rá, hogy lehet hogy több figyelmet szeretne, de gyakran foglalkozom vele. Sétálni sajnos nincs időm elvinni, de eddig a régi kutyáinkat se sétáltattuk, még se akartak mindig meglépni, ezért gondoltam hogy ez most se lesz gond. Az udvar rész pedig elég nagy, ott rohangászhat eleget.
Lehet mégis a séta a probléma? Jobban le kéne kötnöm az energiáit?
Kérlek válaszolj!
Köszönöm
Anikó


süti beállítások módosítása