Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Engedelmességre nevelés/4

2008.03.20. 09:00 - Marketinges

Címkék: engedelmesség ül

Az "ül" vezényszó megtanítása

Az én Gazdimat gyakran kérdezgetik, hogy mitől ilyen jól nevelt, engedelmes, aranyos az ö Morzsikája? Hát erre én tudom leginkább a választ: mert jó viszonyban vagyok a Gazdimmal! Ezt soha ne felejtsük el! A Labrador egy érző lélek. Nem egy gép amit be lehet állítani. Az engedelmeségre nevelés alapja, hogy a Labrador:
  • figyeljen a gazdájára
  • szívesen végezze a feladatokat.
Ennek érdekében sokat és rendszeres kell vele foglalkozni, és így elérhető, hogy megkérdőjelezhetetlenné válik számára a Gazdijához fűződő viszonya.

A leülés megtanítása:
A Labrador alapvetően tud ülni - nem a tüzes karikán való átugrást kell megtanítanunk - hanem "csak" azt kell elérnünk, hogy akkor és addig üljön, amikor a Gazdi utasítja. A következő lépéseket tegyük:
  1. Hívjuk magunkhoz, érjük el, hogy megálljon elöttünk.
  2. Adjuk ki az "ül" utasítást, és egy jutalomfalatot emeljünk fel. Ekkor felemeli a fejét, ami kényelmetlen számára, ezért lehet, hogy automatikusan leül. Ha mégsem ülne le, akkor határozottan - nem durván - nyomjuk le a farát.
  3. Ha leült akkor dícsérjük meg és adjunk neki jutalomfalatot.
Ennyi. A következő alkalommal néhány tippet, trükköt vakkantgatok a tanítással kapcsolatban. Addig is:

Hajrá Morzsika Hajrá Labrador

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr46388853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JUDIT 2008.03.26. 12:34:41

SZIASZTOK!NEKEM VAN EGY LABRADOROM AKI 1 ÉVES ÉS NEM MINDIG BIROK VELE!!!PL:ELHURCOLJA A VIRÁGAIMAT,HA ELMEGY NEM AKAR VISZA JÖNNI HOZZÁ STB.!!!VÁROM A SEGITÉGETEKET!KÖSZÖNÖM

ősi homár, HAJRÁ ERDIK! 2008.03.27. 10:34:44

hát ittott belenéztem, szvsz sokminden csak majdnem stimmel (nem akarnék eszetosztani itten, úgyhogy minden bekezdéshez :szvsz)
innen kettő (elméleti/gyakorlati) röviden:
- a "Labrador" nem érző lélek hanem kutya (egy a négy alaptípusból - Csányi), minkettőnknek jobb, ha így tekintünk rá, mindenmás dzseklondonos gügyögés (ha tetszik antropomorfizmus)
hogy miaz, hogy kutya, mi 21századi átlagemberek csak hosszú tanulás, és rengeteg gyakorlati tapasztalat után tudjuk megérteni (sejteni:)), sajnos a szocializációnk, a "hétköznapi" információk, kutya(állat)képek ezt nagymértékben megnehezítik
- a vezényszót a leülés pillanatában mondom ki, nyilván az "ül" nem azt jelenti, hogy most jutalomfalatot fogok fejmagasságba emelni:) vö. klikkeres módszer
a farát meg nem nyomkodnám!, szegény abból megint mit ért?

persze, nagyon jó a blog, jó példa a felelős állattartásra, már annak is örülhetnénk, ha ez a felelősségteljes gondolkodás a magyar állattartók 20%ra jellemző lenne (személyszerint nekem nagyon átjön az a fantasztikus érzés: működik a kutyám! gratula!)

Judit!
a kutyád nagyon nagy bajban van/vagytok! bár nem tehetsz róla, de a hozzánemértésed felér állatkínzással!
- sürgősen szerezd meg! Jan Fennel: Kutyapszichológia (addig Spectrum Tv: A póráz két végén)
- irány a legközelebbi kutyasuli! (neten, vagy ha pesti vagy: népszigeti kutyasuli)

Kutyu 2008.03.27. 20:39:29

Nem hiszem, hogy meg kéne védenem Morzsit, a blog szerzőjét, de az ostobaság ellen érdemes szólni.
Nekem az a gyanum, hogy valami konkurencia okoskodhatott bele ebbe a blogba, csak nagyon bután tette.

Lehet idegen szavakat használni, meg sok könyvre hivatkozni, hülyeségeket akkor is kár írni. Pl: a "Labrador" szerintem is érző lélek. Ha ezt nem érzi a kedves "ösi homár" akkor inkább keressen más terepet a bölcsessége kifejtésére.

A blog nagyon jó, mert életszerű, és használható tippeket ad.

Judit! Nem vagy nagy bajban, és nem kínzod a kutyádat. Aki az ellenkezőjét állítja, az nagyon felelőtlen, hozzá nem értő tahó.

ősi homár 2008.03.27. 21:47:24

Kutyu!
nálad a pont

Szuzi Q 2009.05.20. 10:19:54

Egyet értek Kutyuval, ha több embert felvilágositana egy ilyen tapasztalt gazdi mint Morzsié, akkor sokkal jobb lenne a világon a Labrador-gazdi viszony... A sok könyv és pszichologizálás nem igazán érthető egy hétkőznapi gazdi számára, meg még azoknak akik több tudást akarnak kutyájuk nevelésével kapcsolatban szerezni, is kétlem, hogy van annyi idejük,hogy olvassanak holmiféle kutya nevelési hijeroglifákban leirt könyvet.. igy sokkal praktikusabb. Hajrá Morzsika

Dani1990 2009.11.13. 19:38:30

Sziasztok!

Nekem van egy másfél éves labrador szuka kutyám.Segítségeteket szeretném kérni, hogy lehetne leszoktatni a rágásról.A mai napig mindent összerág szétszed./ a kocsi hátsó ablaktörlőjét szedi szét rendszeresen és a kocsikra ugrál és karcolja össze/.

Nagyon fontos és sürgős lenne a segítség.

Köszi mindenkinek.

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2009.11.13. 21:52:25

Kedves @Dani1990:

Nagyon nehezet kérsz. Már írtam a rágcsálásról, nagyon sokat nem lehet ahhoz hozzá tenni.
Utólag számon kérni nem nagyon érdemes egy kutyust.

Csak azt tudom tanácsolni, hogy figyeld úgy a kutyádat, hogy ő ne lássa. Ha csinál valamit - rágcsálás, kocsira felugrálás - akkor azonnal gyorsan vond felelősségre.
Tedd egyértelművé, hogy rosszat tett.

Sok türelem és következetesség.

Morzsi

timeve 2015.06.24. 12:09:11

Tanácsot szeretnék kérni,hogy a kéthònapja kapott 4éves GoldenRetriver kutyusomat hogy tudnám össze szokstni a 3 cicámmal
Köszi a tanácsot


süti beállítások módosítása