Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Tanítom a kutyusomat

2010.09.20. 15:36 - Marketinges

Címkék: vezényszó

Hogyan adjuk ki a vezényszavakat?

A szomszédomba érkezett egy kutya. Egy picit labrador, egy picit nem az. Szóval van benne labrador vér, de "szerelemgyerek" ahogy mondani szokták. Kölyökként érkezett, tehát remek lehetőség lenne a gazdájának, hogy jó kutyát neveljen belőle. De a lehetőség csak lehetőség marad, ebből a keverékből meg nem lesz jó kutya.

Egy mindennapos helyzet: hazaérkeznek a szomszédék, és én ilyeneket hallok: Foltos gyere ide, gyere ide, ott marad, gyere ide, leülsz, leülsz, LEÜLSZ, nem érted? leülsz. Marad, gyere ide, blablabla.

Ez katasztrófa! De miért? Előbb utóbb megérti, hogy mi az, hogy leülsz, meg gyere ide, meg marad, meg ilyenek. Egy frászt, kedves Gazdik! Tudjátok mit tanul meg így a kedvencetek? Azt, hogy a gazdi folyamatosan beszél, nem kell igazán ezzel foglalkozni. Különben sem az én nyelvemen beszél, hagyom, hadd dumáljon én meg azt csinálok amit akarok, Ugrálok, rohangászok, harapdálok, játszom.

Igen! Már korábban is írtam: kutyákra is igaz: sok beszédnek sok az alja. Ha közölni akarunk valamit a kutyánkkal, akkor KÖZÖLJÜNK! Mindent csak egyszer, de annak legyen foganatja! Ha azonban megcsinálja, akkor tessék azonnal jutalmazni.

Az én Gazdim nem sokat dumál. Ha véletlenül alkalmi süketté válok, akkor a következő mondat már vészjóslóan így hangzik?

Morzsi, mit csinálsz? Ha arra sem reagálok, akkor odajön hozzám a Gazdim, de abban nincs sok köszönet. Akkor általában vége a sétának és láb mellett kell haza mennem. De ilyen azért ritkán van.

Mi kutyák - főleg a Labradorok- nagyon okosak vagyunk ám, és nagyon tanulékonyak. Csak éppen pont azt tanuljuk meg amit megtanítanak nekünk. Ha azt tanítják nekünk, hogy figyelni kell a Gazdira, akkor azt tanuljuk meg. Ha azt tanítják nekünk, hogy a Gazdink csak beszél és beszél, de nem kell rá figyelni, akkor azt tanuljuk meg.

Hajrá Morzsika, Hajrá Labrador

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr82310151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timka és Bella 2011.04.11. 11:17:51

Én klikkerrel tanítom Bellát, és nagyon sikeresek vagyunk.Tudja a legtöbb kötelező vezényszót (ül,fekszik,marad,helyedre), és tud jó pár olyan parancsot, amit már csak az agya dolgoztatása miatt is jó volt megtanítani, illetve a tanítás alatt is erősödött a kapcsolatunk.Ilyenek a pacsi, puff (meghalásos történet), a pápá (integet), ugat parancsok.Tervezem még neki megtanítani a meghajlást (játékra így hív föl a kutyus, feneke a levegőben, a mellső mancsai meg a földön), illetve a forgást (fekve átfordul a másik oldalára) és a "szégyelld magad" trükköt. :D
Nagyon jól lehet a kutyus így kondícionálni, és rájöttem,hogy a klikkerrel nemcsak ilyetén parancsokra lehet megtanítani, hanem ha már tudja a Klikk+jutifalat lényegét,akkor olyan dolgokra is lehet klikkelni, amiket szeretnénk hogy csináljon (pl. ha épp oda pisil,kakil ahova te szeretnéd, akkor ráklikkelsz, ha nyugodtan fekszik a küszöbön és nem megy be a házba (és mondjuk eddig bejött) akkor az épp jó helyen fekvő kutyusra klikkelsz. A klikk neki azt jelenti: Na ez az! Jó dolgot csináltam! (még akkor is,ha épp nem csinált semmit!).


süti beállítások módosítása