Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Könyökizületi diszplázia

2007.12.31. 16:35 - Marketinges

Címkék: betegség labrador diszplázia

Mint már korábban is vakkantottam, sajnos a labrador egyik leggyakoribb betegsége a diszplázia. (ennek nincs köze a plázákhoz) Ez a probléma a könyökizület lazább illeszkedése, mely jelentős fájdalmakat és emiatt merevséget idéz elő. Ez a betegség örökletes.

Leendő gazdiknak azt tanácsolom, hogy tájékozódjanak a szülők felől. Aki már most is labrador gazdi, annak pedig azt tanácsolom, hogy gyanú esetén röntgeneztesse meg a kutyáját. Időben felismert diszplázia esetén indokolt lehet megelőző műtét, vagy porcépítő gyógyszeres kezelés, a kalcium kiegészítők kerülése, és megfelelő étrend. A rendszeres mozgás nagyon fontos. Napi kétszeri séta (én pont ennyiszer kísérem el a Gazdimat sétálni) segít megerősíteni a környező izmokat, inakat, szalagokat. Jót tesz az úszás is, de ne túl hideg vízben és ügyeljünk rá, hogy utána a kutya könnyen meg tudjon száradni. (mi szívesen bemegyünk hidegebb vízbe is, mert nagyon szeretünk pancsolni)

Az étrenddel nagyon kell vigyázni. Az elhízás különösen kritikus egy ilyen kutyusnál.

Ha már fájdalmai vannak a kutyusnak, akkor kerüljük a megerőltető mozgásokat, az ugrásokat (ez nem mindig egyszerű), és csökkentsük a fájdalmat borogatással. (ez meg egyenesen zűrös) Bizonyos szint fölött indokolt a gyógyszeres fájdalom csillapítás.

Az igazi jó megoldás sajnos csak a szűrés, és rossz eredmény esetén az ivartalanítás. Így elérhető, hogy legalább ne szaporodjon az ilyen hajlamú labrador.  Egyes országokban már a törzskönyvbe bejegyzik ennek az eredményét, és így könnyebb választani.
De a jó labrador az csak szaporodjon, mert
Hajrá Morzsika
Hajrá labradorok!

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr54280317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vera 2008.01.05. 14:35:40

mi most foggattunk be egy kóbór kiskutyát. És nem számítottunk rá hogy labrador ! De mostmár tudjuk ! Most ezekel a dolgokkal sokat segítettél ! Főleg hogy csaj kutya !!!!!!!!!!!!


süti beállítások módosítása