Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Egészség megőrzés

2008.01.03. 20:13 - Marketinges

Címkék: veszettség szopornyica parvo

Oltások és néhány betegségre utaló jel

A labrador esetében is igaz: az egészséget könnyebb megőrizni mint visszaszerezni. Érdemes ezért tisztában lennünk néhány alapvető dologgal. Tekintettel, hogy én –Morzsika – nem tudhatok mindent, ezért kikértem Mártának, az állatorvosnak a tanácsait. 

Oltások:

A labrador kölyköket, több, életveszélyes vírus fenyegeti. Itt érdemes megjegyezni, hogy kölyökkutya vásárláskor ne legyünk sem nagyvonalúak, sem hiszékenyek. Ha az eladó nem tudja a kezünkbe adni a megfelelő oltási igazolásokat, akkor – bármennyire is aranyos – ne vegyük meg a kutyust! A másik fontos tudnivaló, hogy az oltást követő 14. napig nem védett a kutya. Ezalatt az idő alatt szigorúan tilos más kutyák közé vinni, de még utcára sem tanácsos. A parvo vírus annyira ellenálló, hogy még a cipőtalpunkon is bevihetjük a lakásba.
A szopornyica és a parvo általában végzetes betegség. Az oltásokat három részletben kapják meg a kutyák, 6-10, 10-12 és 14-16 hetes koruk között. Utána már csak évente kell emlékeztető oltásra felkeresni az állatorvost.
A veszettséget nem kell különösen bemutatni, más állatra és az emberre is veszélyes. Három hónapos korban, majd évente oltassuk be a labradorunkat.
Figyelem! Az oltási könyv kötelező kelléke a labradornak (is). Kezeljük ennek megfelelően.

Sok egyéb oltás létezik, és sok egyéb betegség támadhatja meg a kedvencünket. Érdemes a környezetünkben dolgozó állatorvos tanácsát kikérni.

Néhány betegségre utaló jel:

A labrador nem panaszkodik ha beteg. Fájdalmát igyekszik elrejteni, ezért különösen fontos, hogy figyeljük a kutyánkat és rendszeresen vizsgáljuk is meg. A heti szőrápolás jó alkalom erre, ekkor a bundáját, a szívverését a hőmérsékletét és az esetleges sérüléseket könnyen felfedezhetjük. Az alább felsorolt tüneteket azonban jobb ha azonnal észleljük:

·        Nehézkes evés, étvágytalanság. Labrador esetében ez tuti betegséget jelent

·        Három egymást követő hányás

·        Egy napnál tovább tartó hasmenés

·        Ha a hányás vagy a széklet vörös, akkor azonnal hívjunk orvost!

·        Folyamatos fogyás

·        Láz. Meleg, száraz orr

·        Bágyadtság

·        Vakarózás, a bőr rágása

Ezek esetén irány az állatorvos!

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr71283692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása