Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Válaszok a kérdésekre

2009.08.18. 14:15 - Marketinges

Címkék: helykialakítás

  Hol alakítsuk ki a kutyus helyét?

Van egy rossz hírem: nagyon nem érdemes küzdeni a hely kialakítással, mert a kutya majd eldönti, hogy hol szeret lenni. Amit el lehet mondani:

  • A labrador (meg a többi kutya is) általában az ajtóban, a lábtörlőn szeret tartózkodni. Így van a legközelebb a gazdájához. Ezt fogadjuk el.
  • Érdemes a házát védett helyre tenni. Nyáron az árnyékos, télen a széltől védett, esetleg a ház fala által picit melegített hely az optimális.
  • (lehetőleg) A házat se vigyük messze a bejárati ajtótól.
  • Lehetőleg ne műszálas takarón feküdjön a kutyánk. A labrador szőre, bőre elég érzékeny.

A többit bízzuk a kutyánkra!

Idősebb labrador nevelése

Mint korábbi bejegyzésemben is írtam róla, nagyon jó ötlet idősebb - legalábbis nem kölyök - labradorral összekötni az életünket. Ebben segítségünkre lehetnek a retriever mentők, de hírdetés útján is találhatunk jó sorsra érdemes 2-3 éves labradort.

Minden kutyánál, így egy felnőtt korú labradornál is az a legfontosabb teendőnk, hogy bizalmi viszonyt alakítsunk ki. Ezzel párhuzamosan tisztázzuk a kutya helyét. A helyen nem (csak) fizikai helyet értek, hanem a családban elfoglalt pozíciót. A labrador számára nagyon fontos, hogy tudja, hogy kinek tartozik maximális engedelmességgel. Úgy is szokták ezt mondani, hogy "ki a falka vezér". Ezt a személyt a labrador megajándékozza a maximális bizalmával, tehát a bizalom kialakítás és a falkavezérség összefüggő dolgok. Morzsika által javasolt teendők:

  • Lehetőleg csak egy személy foglalkozzon a kutyával.
  • Sétáljunk, játsszunk, dícsérjünk, jutalmazzunk.
  • Végeztessünk egyszerűbb feladatokat, és jutalmazzunk.
  • Ne hagyjuk, hogy a labradorunk "bepörögjön", vagy bevaduljon. (harapdálás, ugrálás)
  • Szokja meg a kutyánk, hogy mindíg figyel ránk. Ha foglalkozunk vele, akkor ne hagyjuk, hogy a figyelme elkalandozzon.
  • Feleslegesen ne "keménykedjünk" a kutyánkkal.

Ha kiépítettük a bizalmas viszonyt, ha figyel ránk a kutyánk, ha maximálisan megbízik bennünk, akkor térhetünk át bonyolultabb képzési feladatokra, és - ha szükséges - a rossz tulajdonságok leküzdésére.

Hajrá  Morzsika Hajrá  Labrador

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr161319684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása