Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Hogyan válasszunk jó labradort?

2007.12.04. 20:26 - Marketinges

Címkék: kutya labrador retriever labradorok fajta standard

Tenyész vagy családi labrador

 

Minden labrador szeretetre méltó. Úgy is mondhatnám, hogy minden labradort szeretni kell, mint Gombóc Artúr a kocsit, bocsánat a csokit. (egy labrador nem lehet diszgráfiás!)
Szögletes csoki, kerek csoki, lyukas csoki...
Kicsi labrador, fiatal labrador, öreg labrador...
Mindegyik szeretni való, de...
A Gazdim utánanézett, hogy mi re kell figyelni, ha a fajta standardnak megfelelő labradort szeretnénk:
Három pici édes Labrador




















 

  • Első végtag szögelés hátrafele
  • Sötét pigmentáció, karmok, orr, szem
  • Feszes hát
  • Ollós harapás
  • Egyenes szőrzet
  • Sárga (nem fehér!) fekete, vagy csokibarna szín
Ezekre elsősorban akkor kell figyelnünk, ha mi is tenyészteni szeretnénk a kutyust. Ha viszont nincs ilyen tervünk, akkor nem probléma ha világos a karom stb. Az az igazság, hogy én, a Gazdim egyetlen, kedvenc, drága okos kis Morzsikája sem felelek meg a fajta standardnak tökéletesen. Ezen egy picit el is szomorodtam, de a Gazdim jól megvigasztalt, mert azt mondta, hogy engem pont így szeret, és akkor sem adna oda, ha egy egész alom tökéletes labradort adnának értem. Hurrá!
Arra viszont érdemes figyelnünk, hogy ne legyen se túl félénk, se túl agresszív a kiválasztott kiskölyök. Értelmes, nyílt tekintettel nézzen, hallgasson az emberre. Egy 6-8 hetes kis labrador is nagyon sokat elárul már magáról. És persze nagyon jó, ha ismerjük a kutyus szüleit, esetleges betegségeket, stb.
Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor minden esélyünk megvan, hogy 10-15 évig egy hűséges, odaadó nagyon kedves társat kapunk az élettől. 

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr51252556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2007.12.04. 21:30:59

Kapott a Morzsika egy kérdést egy kutyusról, amelyik jó úton jár az engedelmesség rögös útján, de ha kinyílik a kapu, akkor mindig elszalad.

Két javaslatom van:
A "hozzám" vezényszót nagyon meg kell tanítani a kutyusnak. Ez más mint a "gyere". Le kell ültetni, ha még nem tud maradni, akkor valakinek fognia kell és határozott "hozzám" vezényszóval hívni. Ha odajön - miért ne jönne - akkor jutalomfalat és dicséret. Nagyon következetesnek kell lenni. Az én Gazdim csak akkor hív így, ha nagyon fontos, hogy azonnal odarobogjak. Le kell előtte ülnöm - pont előtte - és általában kapok jutifalatot is. (nem mindig, de gyakran) Ezzel el lehet érni, hogy ha elindul a kutyus, akkor azonnal vissza lehessen hívni.
A másik: ha nyílik a kapu akkor valaki családtag terelje el a figyelmét, lehetőleg jutifalattal stb, de úgy, hogy lássa a kapu nyílást, de a másik inger erősebb legyen. Egy idő után tudomásul veszi, hogy jobb ha bent marad.
Sokkal nehezebb lenne a helyzet ha akkor menne el, amikor senki nem látja. (nincsenek otthon) Arról nagyon-nagyon nehéz leszoktatni.

Niiki 2019.08.10. 14:54:50

15 év és 29 napig volt minden pillanatban hűséges társam drága Tóbiásom, pedig epilepsziás volt 2 éves korától. Pedigrével rendelkezett, de nem tenyésztésre szántuk, "csak" családtagnak. Nagyon hiányzik :-(


süti beállítások módosítása