Morzsika e-vakkantásai

Én egy aranyos labrador vagyok és itt olvashatók az e- vakkantásaim. Gazdiknak és gazdi jelölteknek egyaránt szólok. És persze: ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a Gazdim. Néha ő is hozzászól.

Morzsika a Facebookon

Legfrissebb vakkantásaim

Hogyan alkalmazzuk a vezényszavakat?

2009.11.05. 15:45 - Marketinges

A Gazdim azt szokta mondani, hogy sok ember csak beszél, de nem mond semmit. Nem csoda ezekután, ha a labradorjához is csak össze vissza beszél. Szegény kutya pedig szépen megszokja, hogy nem kel mindig figyelni a gazdira, majd kiabál, ha tényleg akar valamit. De ez persze csak kutyalogika - gondolhatnánk - a rádióban és a TV-ben is annyi badarságot beszélnek, azután mégis sztároknak, meg celebeknek nevezik őket.

De térjünk vissza a vezényszavakhoz, Morzsika amúgy sem szakértő média ügyekben.

Nagyon fontos, hogy vezényszót határozottan, egyértelműen és következetesen adjunk ki. Ne zavarjuk meg a szegény labrador fejeket, hogy össze-vissza mondunk minden utasítást. Ha azt akarjuk, hogy helyben maradjon, akkor ne mondjuk, hogy marad, ül, vár, vigyázz stb. (ülfeksziktámadokos) Azt a vezényszót használjuk, amit megtanítottunk a kutyánknak, de azt azután következetesen vasaljuk is be. 

A következő lépéseket kövessünk egy utasítás kiadásakor:

  • Határozott, egyértelmű vezényszó. Nem kell feltétlen hangosan, Morzsika például a suttogást is figyeli, de fontos, hogy a kutya meghallja.
  • Tartassuk be az utasítást. Ha például marad" volt a vezényszó, akkor addig ne fogadjuk el a helyzetet amíg ott nem marad a kutya, ahol eredetileg kellett volna maradnia.
  • Dícsérjük meg a kedvencünket. Ez a társítás miatt is és a jó viszony miatt is fontos.
  • Oldjuk fel a helyzetet. Morzsika például a"lábhoz" sétából a "mehetsz" vezényszó után önállóskodhat újra.

 

Hajrá Morzsika, Hajrá Labrador!

A bejegyzés trackback címe:

https://labrador.blog.hu/api/trackback/id/tr411502691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

labrador2010 2011.02.13. 11:19:01

nekem ha azt mondom lilinek hogy lili ide jön


süti beállítások módosítása